Kako se postavlja dijagnoza i određuje plan terapije?

Ortodont će postaviti dijagnozu na osnovu analize gipsanih modela, analiziranjem ortopana i telerentgenske snimke. Na osnovu analize ortodont predlaze pacijentu plan terapije i vrste ortodontskih aparata.

Kao i u ostalim granama medicine, tako se i u ortodonciji ne započinje s terapijom dok se ne provede potpuna dijagnostika. Pacijentu je potrebno klinički pregledati meke i tvrde strukture usne šupljine, potreban je set intra i ekstra-oralnih fotografija, Rtg-analiza, koja obuhvaća analizu ortopantomograma (Rtg slika čeljusti) i vrlo često telerentgenske snimke (latero-lateralna slika glave). U našoj poliklinici posjedujemo dva računalna programa koji omogućuju brzo i jednostavno analiziranje telerentgena. To su Dolphin (Dolphin Imaging and Managment Solutions, Los Angeles, USA) i AxCeph (Audax, Ljubljana, Slovenija). Ovi softveri omogućavaju da ortodont na digitalnim snimkama na zaslonu računala kursorom obilježava definirane točke, između kojih računalo povlači linije i provodi neophodna mjerenja.

Pacijentu se uzimaju otisci gornje i donje čeljusti tako da ortodont uz pomoć modela i ostalih spomenutih dijagnostičkih metoda dobiva detaljni uvid ne samo u pacijentov izgled zubi, nego i lica, kako bi donio najbolji plan terapije. Naime, promjena položaja zubi za sobom često nosi i promjenu u vanjskom izgledu lica te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17