Što je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigiranjem položaja zuba i odnosa gornje i donje čeljusti. Glavni problem zbog kojeg pacijenti dolaze ortodontu su "krivi" zubi. Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kojem životnom periodu, ipak postoji individualno optimalno vrijeme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

Kada prvi put dovesti dijete kod ortodonta?

Dijete bi trebalo dovesti kod ortodonta na prvi pregled najkasnije u sedmoj godini. Ponekad su anomalije skrivene iza naizgled prihvatljivog osmjeha. Čak i ako terapija ne počne odmah, rani ortodontski pregled omogućava ortodontu da otkrije problem, postavi pravilnu dijagnozu i planira odgovarajuću terapiju  u pravo vrijeme. U nekim slučajevima, rana terapija može spriječiti razvoj mnogo ozbiljnijih problema. Ova rana intervencija može pomoći da nastavak terapije u starijem uzrastu bude kraći i manje kompliciran.

Rani znaci  koji ukazuju da dijete treba odvesti na ortodontski pregled su:
- Nedostatak prostora u čeljusti za smještaj svih zuba ili zubi na neadekvatnom mjestu
- Isturenost (protruzija) prednjih zuba
- Dubok zagriz
- Prijevremeni  ili kasni gubitak mlječnih zuba
- Sisanje palca ili drugog prsta
- Otežan govor
- Otežano žvakanje ili gutanje
- Škripanje zubima
- Nedostatak zuba (zub nije izrastao)

Kako se postavlja dijagnoza i određuje plan terapije?

Ortodont će postaviti dijagnozu na osnovu analize gipsanih modela, analiziranjem ortopana i telerentgenske snimke. Na osnovu analize ortodont predlaze pacijentu plan terapije i vrste ortodontskih aparata.

Kao i u ostalim granama medicine, tako se i u ortodonciji ne započinje s terapijom dok se ne provede potpuna dijagnostika. Pacijentu je potrebno klinički pregledati meke i tvrde strukture usne šupljine, potreban je set intra i ekstra-oralnih fotografija, Rtg-analiza, koja obuhvaća analizu ortopantomograma (Rtg slika čeljusti) i vrlo često telerentgenske snimke (latero-lateralna slika glave). U našoj poliklinici posjedujemo dva računalna programa koji omogućuju brzo i jednostavno analiziranje telerentgena. To su Dolphin (Dolphin Imaging and Managment Solutions, Los Angeles, USA) i AxCeph (Audax, Ljubljana, Slovenija). Ovi softveri omogućavaju da ortodont na digitalnim snimkama na zaslonu računala kursorom obilježava definirane točke, između kojih računalo povlači linije i provodi neophodna mjerenja.

Pacijentu se uzimaju otisci gornje i donje čeljusti tako da ortodont uz pomoć modela i ostalih spomenutih dijagnostičkih metoda dobiva detaljni uvid ne samo u pacijentov izgled zubi, nego i lica, kako bi donio najbolji plan terapije. Naime, promjena položaja zubi za sobom često nosi i promjenu u vanjskom izgledu lica te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike.

Kakvi ortodontski aparati postoje?

Ortodontski aparati se dijele na mobilne i fiksne.

Mobilni aparati se koriste kod djece u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Oni služe za suzbijanje anomalija kosti koje nastaju tijekom rasta djeteta i ne mogu utjecati na zube pojedinačno, tj. da ispravljaju rotacije zuba ili druge anomalije nastale pomjeranjem zuba. Mobilni aparati djeluju do završetka intenzivnog rasta i razvoja i ukoliko dijete savjesno nosi aparat može se izbjeći eventualno vađenje nekih zuba kao i upotreba dopunskih aparata u daljnjoj terapiji. Vrlo često, kod određenih anomalija, se koriste prvo mobilni, a zatim i fiksni aparati. U našoj poliklinici postoje kako metalne bravice, tako i estetski prihvatljivije keramičke bravice.

Da li postoji gornja starosna granica za nošenje fiksnih aparata?

Iako su upravo djeca i mladi najzastupljenija skupina kad je riječ o nošenju ortodontskih aparata, to nipošto ne znači da odrasle osobe ne mogu biti u ortodontskoj terapiji. Zadnjih godina se povećava potreba za ortodontskim lječenjem odraslih. Razlog koji navodi većina pacijenata je estetsko poboljšanje položaja zuba ili korigiranje zagriza i deformiteta lica, koji izazivaju psihosocijalne probleme. Prema tome, indikacije ortodontskog lječenja kod odraslih su: estetsko poboljšanje iz socijalnih razloga, okluzalna stabilnost i poboljšanje žvakanja.

Ako se neki zub (ili više njih) nije smjestio u zubni niz ili je iz nekog razloga promijenio položaj potrebno je potražiti savjet ortodonta. Ne postoji gornja starosna granica za nošenje fiksnih aparata.

Ortodoncija i druge grane stomatologije

Odrasli pacijenti kojima je potrebna protetska rehabilitacija često ulaze u ortodontsku terapiju kao dio predprotetske pripreme. Nakon ortodontske terapije slijedi protetska opskrba bezubih prostora.

Pacijenti koji imaju parodontopatije uz odgovarajuću parodontološku skrb mogu biti i ortodontski pacijenti bez ikakvih ograničenja.

Kod gubitka pojedinačnih zuba ortodontska terapija često prethodi postavljanju implantata. Kada prođe dugo vremena od gubitka zuba, susjedni zubi se pomiču i naginju u slobodni prostor, te često nema dovoljno mjesta za postavljanje  implantata kojim bi se nadomjestio izgubljeni zub. Tada je potrebno provesti najprije ortodontsku terapiju kojom će se ispraviti nagnuti zubi i vratiti ih u idealan uspravni položaj i time napraviti dovoljno mjesta za implantat i izradu krunice.

Retencija ili očuvanje postignutog rezultata

Nakon što Vaše zube izravnamo i osmijeh učinimo savršenim, aparat se uklanja. To je sretan dan za sve, ali to nije kraj terapije. Budući su zubi živi organi i kao takvi cijeli život su podložni pomicanju, potrebno ih je zadržati u postojećem stanju nakon uklanjanja fiksnog apata. To je jedno moguće nošenjem retencijskog aparata.

Oni mogu biti fiksni ili mobilni. Fiksni retainer podrazumjeva tanku žicu koja se postavlja sa unutarnje strane prednjih 6 zuba (od trojke do trojke). Mobilni retencjski aparat je potpuno proziran, nosi se uglavnom po noći. Njega takođe izrađujemo na dan skidanja fiksnog aparata.

Retaineri garantiraju da će Vaši zubi trajno ostati lijepi.

Apollo Di ortodontski softver

ApolloScanCentar ortodoncije postao je bogatiji za još jedan moderan uređaj na koji je tim od četiri specijalista iznimno ponosan. Zahvaljujući tome uređaju pregled koji je bio tegoban i često mučan od sada će biti pojednostavljen i ugodan.

Digitalnom kamerom kao osnovnim dijelom Apollo Di uređaja skeniraju se zubi gornje i donje čeljusti uz njihov prikaz na ekranu. Čitav postupak traje 15-ak minuta i ugodan je za pacijenta.

Uz pomoć računala mjerenja su preciznija, svi se podaci pohranjuju u digitalnom obliku omogućavajući brži put ka postavljanju dijagnoze i planiranju optimalne terapije.

Podaci su dostupni u svakom trenutku, a i sam pacijent može dobiti skeniranu situaciju početnog stanja i pratiti napredak terapije.

Povoljniji modaliteti plaćanja

Popust1Pružamo vam olakšice.

Početkom nove školske 2014./15. god. uveli smo povoljnije modalitete plaćanja ortodontskih usluga.

Naš je stav da ortodontska skrb treba biti dostupna svima.

Provjerite!!!

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17