Jeste li znali?

clanak1Pravilan položaj zubi u čeljusti i pravilni međusobni kontakti osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog tlaka, a on smanjuje opterećenje pojedinog zuba.

To znači da čuva potporno tkivo zubi od preopterećenja i propadanja (parodontoza), a samim tim produljuje životni vijek zubi, tj. štiti ih od ispadanja.

Iako se zubi na prvi pogled mogu činiti “ravnima”, odnos između gornje i donje čeljusti može biti nepravilan. To može uzrokovati glavobolje i probleme sa čeljusnim zglobom. Neke ortodontske nepravilnosti su nasljedne, a neke se stječu.

Najčešće ortodontske nepravilnosti su: pokrovni zagriz, progenija (izbačenost ili izvučenost donje čeljusti), razne kompresije (zbijenosti), otvoreni i unakrsni zagriz. Bitno je pravodobno uočavanje ortodontske nepravilnosti.

Nakon RTG pregleda ortodontske analize i utvrđivanja anomalije (nepravilnosti), može se pristupiti ortodontskom liječenju.

Ono se temelji na spoznaji da se kost može preoblikovati. Grana medicine znana kao biomehanika, bavi se, među ostalim, izučavanjem utjecaja sila na kost u različitim stadijima njezina razvoja. Zahvaljujući tome, tijekom rasta i razvoja u školskoj dobi možemo preventivno djelovati ili ispraviti i pravilno usmjeriti postav zubi i razvoj čeljusti.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17