Mali savjeti

clanak4Fiksne naprave za regulaciju zubi i čeljusti obično se sastoje od cementiranih prstena ili cjevčica sa bravicama na zubima i fleksibilnih ili krutih lukova vezanih za bravice pomoću tankih žica ili gumica.

Liječenjem fiksnim ortodontskim napravama je uglavnom bez bolova, ali se ipak može osjetiti trnjenje zubi naročito prvih dana nakon primanja aparata. U to vrijeme - mogu nastati u ustima ozljede od eventualno oštrih dijelova aparata, što se može spriječiti oblaganjem tih dijelova vatom ili bijelim voskom na nekoliko sati.

Hrana

Tanki prsteni, opruge, cjevčice, bravice i ostali dijelovi aparata lako puknu ili izobliči pod utjecajem tvrde hrane, stoga treba izbjegavati jako tvrdu i žilavu hranu (dvopek, slanina, sendvič, karamele, guma za žvakanje itd). Tvrdo voće (jabuka, kruška...) treba izrezati na male komadiće i jesti.

Higijena usta

Liječenje fiksnim ortodontskim napravama izričito zahtijeva pažljivo četkanje zubi, jer je sa tim napravama četkanje a time i održavanje čistoća zubi otežano. Ostaci hrane i naslage naročito se skupljaju i talože uzduž rubova zubnog mesa i uzrokuju upalu. Zato treba posebnom ortodontskom četkicom temeljito čistiti zube naročito na spomenutim mjestima redovito iza svakog obroka tokom cijelog liječenja.

Oštećenje aparata

Aparat za fiksnu regulaciju zubi i čeljusti se ne smije dirati prstima, noktima itd. Ako koji dio pukne ili prsten olabavi treba posjetiti liječnika.

Suradnja

Neophodno je da pacijent surađuje s liječnikom. Uz navedeno suradnja se sastoji i u redovitim i točnim posjetima liječniku što omogućuje optimalan uspjeh i skraćenje ukupnog vremena terapije.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17