KOJU ČETKICU ODABRATI I KAKO PRAVILNO OPRATI ZUBE?

clanak6aU „moru“ raznih četkica koje nalazimo na policama supermarketa često smo u dilemi koju odabrati. Neke su jeftine, neke baš i ne, a u čemu je razlika? Koja je idealna?

Mi savjetujemo da pri odabiru obratite pažnju da glava četkice bude mala - tako ćete lakše dosegnuti unutrašnje strane zuba, umnjake i stražnje strane posljednjih zuba. 

Vlakna moraju biti mekana, gusta, tanka i zaobljenog vrha. Tako će vlakna doseći veće površine zuba, pogotovo dijelove između zuba i spojište zuba sa zubnim mesom. Meka vlakna su nježna prema zubnom mesu i ogoljelim zubnim vratovima.

Zube perite nježno. Caklinu ćete teško oštetiti, no ispod nje je dentin (vrsta kosti koja tvori najveći dio zuba) koji nije otporan na silovite napade tvrdom četkicom. Zubno meso je također vrlo osjetljivo, zato ga je potrebno nježno masirati mekim vlaknima četkice.

Prilikom pranja koristite sitne kružne pokrete. Pokušajte četkicu okrenuti tako da vlakna svakim pokretom ulaze pod zubno meso i uklanjaju plak sa zubnog vrata. Na taj način pokušajte dohvatiti sve površine svih zuba, pogotovo ona mjesta koja ste do sad zanemarivali.

Snažno trljanje uz puno paste koja se pjeni možda vam pruža dojam svježine i temeljitosti, no to je daleko od pravilno opranih zubi. Pasta za zube igra vrlo malu ulogu u pravilnom pranju. Mehaničko čišćenje osigurava zdrave zube, pasta je tu većinom zbog osjećaja svježine. Izbjegavajte paste koje izbjeljuju zube - abrazivne su (prejako stružu), a učinak je minimalan. Često izazivaju osjetljivost zuba.
Na četkicu stavite paste veličine zrna graška. Ta je količina sasvim dovoljna, a manje pjene će vam omogućiti da bolje vidite što radite.

clanak6

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17