Prehrana za zdrave zube

Centarortodoncijefoto5-6Vjerojatno većina nas je svjesna koliko ono što jedemo tokom dana utječe na zdravlje i ljepotu naših zubi. Od malena nas se savjetuje da pazimo na količinu sećera i slatkog kojeg konzumiramo, kako kisele namirnice štete zubnoj caklini, te kako pića poput kave i čaja stvaraju mrlje na površini naših zubai. No većina nas ne zna koje namirnice nam pomažu da očuvamo zdravi i lijepi osmijeh. Uz redovno pranje zubi nakon svakog obroka i godišnje kontrole kod vašeg stomatologa, prehrana je neizbježivo poglavlje svakome tko se trudi sačuvati vitalan organizam.

Voda
Voda nam pomaže da ispiremo ostatke hrane koji se cesto zavuku izmedu zubi te hrane bakterije. Ispijanjem vode cistimo usnu supljinu od ostataka hrana i sprijecčvamo loš zadah.

Celer
Kad zvačemo celer ta osvježavajuća namirnica potiče stvaranje sline koja pomaže dezinficiranju usne šupljine i spriječavanju karijesa.

Namirnice obogaćene fosforom
Jaja te meso poput piletine i govedine sadrže puno fosfora, mineral koji uz kalcij i vitamin D jača naše kosti i zube.

Sir
Poput namirnica koje smo nabrojali u točki 3., i sir sadrži velike količine minerala koji pomažu pri jaćanju zubi i obnavljanju zubne cakline.

Povrće
Povrće koje sadrži vitamin A je važno za formiranje i očuvanje zubne cakline. Izdvajamo bundevu, slatki krumpir i brokulu.

Voće
Konzumiranjem voća bogatim vitaminom C poput kivija, jabuka, šumskog voća i jagoda štitimo desni od bolesti poput paradentoze i gingivitisa.

Mlijeko
Namirnice poput mlijeka i jogurta sadrže kalcij te imaju malo šećera i kiselosti, primarni neprijatelji zubi.

Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži polifenole i antioksidante te sastojke koji pomažu u borbi protiv plaka, karijesa i upale desni.

Luk
Luk je jedan od najsnažnijih oružja protiv bakterija i valja ga konzumirati svježeg da bi se riješili višak bakterija u usnoj šupljini i sačuvali zdrave zube.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17