Zašto ortodoncija?

ZastoortodoncijaclanakOsnova je svake ortodontske terapije pomicanje i kontroliranje pomaka kako zuba tako i čeljusti da bi se svi elementi našli u međusobno idealnim odnosima, bilo estetskim bilo funkcionalnim.

Za većinu ljudi, lijep osmijeh je najočitija korist ortodontskog liječenja. Međutim, ortodontsko liječenje je mnogo više od same estetike!

Važan razlog za ortodontsko liječenje je stvoriti pravilan i uravnotežen odnos između zuba i vilica te mekih tkiva lica (usana, obraza, jezika). Ovakav odnos smanjuje stres i pritisak na zube, desni, kosti, mišiće vilica i viličini zglob (TMZ). Time se smanjuje prekomjerno trošenje cakline i poboljšava funkcija vilica i omogućava normalno funkcioniranje TMZ.

Ortodoncijaclanak2

Kada postoji "dobar zagriz" oralna higijena je olakšana, a time je i manja učestalost karijesa i bolesti desni. U nekim slučajevima, pogrešan položaj zuba, zbijenosti ili neizrasli zubi mogu otežati žvakanje, a što se može u konačnici odraziti i na probavne probleme. Nepravilan položaj zuba, njihov odnos sa mekim strukturama npr. jezikom i usnama može biti razlogom nepravilnog izgovaranja pojedinih glasova.

ortodoncijaclanak3

Ortodoncija generalno može imati vrlo pozitivan i doživotni uticaj na pacijentovo zdravlje zuba, fizičko zdravlje, samopoštovanje i emocionalno blagostanje.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17