Ortodoncija - sve što niste znali!

STONISTEZNALIDijagnostika, prevencija i ispravljanje nepravilnog položaja zubi ima brojne, ne samo estetske, već i zdravstvene prednosti, s obzirom da nepravilan zagriz ili odnos između gornje i donje čeljusti može uzrokovati brojne poteškoće.

TRAINERI
su konfekcijski izrađeni aparatići koji se koriste u djece sa mliječnom denticijom i nepodesnom navikom (duda, sisanje palca ili infantilno gutanje). Napravljeni su od mekane gume i dolaze u nekoliko veličina. Preporučaju se od strane logopeda u svrhu rane korekcije raznih oblika dislalija.

MOBILNI APARATI
kod intenzivnog rasta i razvoja čeljusti, a kod djece sa poremećenim odnosima medju čeljustima, indicirana je terapija funcionalnim aparatima (Bionator, aktivator, twin-blok..) Za korekciju manjih poremećaja zubi unutar zubnih lukova koriste se tzv. Ploče, za svaku čeljust po jedna.

HEADGEAR (HEDGIR)
je aparat koji se sastoji od prstenova cementiranih na gornje prve trajne molare, od metalnog luka i elastične trake. U većini slučajeva se završava fiksnim aparatom.

FIKSNI APARATI
se sastoje od bravica zalijepljenih na zube i metalnih žica koje pomiču zube. Bravice mogu biti konvencionalne- vežu se za bravice pomoću elastičnih ili metalnih vezilica i samoligirajuće - vežu se za žice pomoću klipa. Samoligirajućim (metalne ili estetske) se lakše održava higijena, bolja je i brža terapija zbog manjeg otpora koji nastaje između žice i bravice.

RETENCIJA
nakon nošenja fiksnog aparata važna je faza u kojoj se zubi nastoje zadržati u željenom položaju. Mogu biti fiksni ili mobilni. Fiksne čine žice zalijepljene na unutrašnju plohu gornjih i donjih prednjih zubi. Mobilni su napravljeni od prozirne plastike, ugodni za nošenje. Nakon skidanja fiksnog aparat obavezna je barem jedna vrsta reteinera, a kod nekih anomalija i odraslih osoba preporučaju se obe.

ŠTITNICI ZA ZUBE
su obavezni za sve sportaše kontaktnih sportova, a posebno za sportaše sa fiksnim aparatima. Izrađuju se na gornjoj čeljusti individualno od posebne gume i mogu biti raznih boja.

NEVIDLJIVA ORTODONCIJA
sastoji se od serije kompjuterski izrađenih plastičnih pomičnih aparatića na temelju individualnog otiska. Svaki aparatić se nosi 14 dana po 24 sata. Skida se kod jela. Za takvu vrstu aparatića postoji posebna indikacija.

MODERNA ORTODONCIJA
Nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodontologijom, implantologijom. Takva interdisciplinarna suradnja vrlo je poželjna jer se njome nadopunjava osnovno stomatološko liječenje te se postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.

HIGIJENA
Zube treba četkati nakon svakog jela. Zubi koji imaju bravice se teže čiste i povećano je zadržavanje hrane što dovodi do karijesa i upale desni. Ako prilikom četkanja vidite krv znači da je zubno meso upaljeno i da ga treba još jače četkati. Četkanje mora biti redovito i efikasno! Za čišćenje teže dostupnih mjesta možete koristiti posebne ortodontske četkice, zubne tuševe i vodice za ispiranje usta.

SVESTONISTEPacijenti danas vrlo rado prihvaćaju ortodontske aparate i sve se češće odlučuju na ortodontsku terapiju. Razlog tomu jest naprednija tehnologija koja i najteže probleme rješava u relativno kratkom roku te estetske norme koje su se posljednjih godina promijenile. Svi žele izgledati lijepo i zdravo, a naš osmjeh puno govori o nama.

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17