Vrijeme za ortodontsku terapiju

vrijemezaterapijuOsim lijepog osmijeha, ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu i razvoju lica te pravilnom žvakanju. Izgled zubi vrlo je važan i za pravilan govor i izgovor. Iako je često vrlo simpatično imati to malo nesavršenstvo u ustima koje je znak prepoznavanja pojedinih osoba, najčešće pitanje istih je: "Zašto baš ja imam krive zube i kako da taj problem riješim?"

Prvi pregled sa sedam godina
Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasljedne ili stečene. Pravovremeno otkrivanje nepravilnosti je vrlo bitno, a prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti u dobi od sedam godina, kako bismo se uvjerili da se zubi i kosti vilice skladno razvijaju. Tokom školske dobi može se preventivno djelovati i ispraviti položaj zuba i razvoj vilice.
Za ortodontsku terapiju nema gornje dobne granice ukoliko niste zadovoljni izgledom svojih zuba. Danas su nam na raspolaganju, osim klasične ortodoncije, nove metode i tehnike koje skraćuju vrijeme terapije, ugodnije su za korisnike i potpuno estetski prihvatljive. Sve popularnija je i tzv. nevidljiva ortodoncija, koja upotrebljava prozirne plastične folije za pomicanje zuba, za one koji ne žele ili ne mogu nositi klasične bravice. Ne oštećuju zube, ne narušavaju izgled, ugodne su za nošenje, a omogućavaju dobro održavanje higijene i skidanje u bilo kojem trenutku. Za sada ih je moguće primijeniti samo kod manjih problema i lakših anomalija, a teže slučajeve i dalje je potrebno tretirati klasičnom ortodoncijom.

vrijemezaortodonciju02

Aparatić kao modni detalj
Neugodnost zbog nošenja ortodontskih aparatića odavno je prestala, a djeca u pubertetu, pogotovo djevojčice, smatraju to čak i modnim detaljem, pa bravice ukrašavaju raznobojnim gumenim dodacima. Aparatići mogu biti mobilni, koji se skidaju i nose određeno vrijeme u toku dana, ili fiksni ("bravice") koji se cementiraju na zube i ostaju na njima cijelo vrijeme. Danas su već jako dobro prihvaćeni jer su manje neudobni i gotovo nevidljivi, a djeca mogu, prema vlastitim željama, birati gumice u raznim bojama ili recimo one koje se najmanje vide.
Ipak, u početku zahtijevaju privikavanje i cijelo vrijeme terapije posebno detaljno održavanje higijene da se spriječi nastanak karijesa i upale zubnog mesa. Međutim, da bi se namjestili ovakvi aparatići, zubi moraju biti savršeno zdravi jer je bilo kakva intervencija ispod aparatića vrlo zahtjevna. Zbog toga se može desiti da ortodont nekoliko puta vraća dijete, pa i odraslu osobu, stomatologu na sanaciju karijesa, kamenca i svega ostalog prije nego što instalira i namjesti zubni aparatić.

bravice

Sisanje palca vodi do problema sa zagrizom
Sisanje palca ili dude varalice je često kod djece i najčešće prestaje u dobi od 4-5 godina, ali problem nastaje kada to potraje duže. Neka djeca teško prekidaju navike sisanja dude ili palca pa, ako se to nastavi i nakon nicanja stalnih zuba, vrlo vjerojatno će se pojaviti anomalije u položaju zuba i problemi sa zagrizom. Potrebno je djetetu pomoći da se riješi takvih navika – razgovorom, ohrabrivanjem i rješavanjem uzroka stresa. Oko sedme godine pravo je vrijeme za pregled kod ortodonta.

vrijemezaterapiju03

Vrijeme za ortodontsku terapiju
Stalni zubi počinju nicati obično u šestoj ili sedmoj godini i ortodontski problemi postaju vidljivi, pa je to idealno vrijeme da se odredi postoji li potreba za ortodontskom terapijom. U nekim slučajevima moguće je već tada početi s terapijom – interceptivnom ortodoncijom. U toj dobi, kada se zubi još razvijaju i vilica raste, mogu se lakše riješiti neki problemi, pa čak i izbjeći kasnija vađenja zuba. Rana terapija može pomoći i kada zubni lukovi i vilica nisu u pravilnom odnosu.

IZVOR: mamaklik

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17