Kako održavati higijenu zubi i usne šupljine tijekom fiksne ortodontske terapije?

higijena02

U današnje vrijeme kad je ljepljiva i zaslađena hrana nešto s čim se svakodnevno susrećemo, prikladna oralna higijena nam je od velike važnosti, a pogotovo kod osoba koje su u ortodontskoj terapiji gdje je mogućnost održavanja oralne higijene još više otežana.

U početku, teško će biti naviknuti se da se vrijeme potrebno za održavanje oralne higijene produžilo za nekoliko puta od uobičajenog. Ipak, fiksna ortodontska terapija zahtjeva malo više pažnje. U ovom tekstu pokušat ćemo Vam objasniti kako da vrijeme koje odvojite za oralnu higijenu maksimalno iskoristite!

Moguće je da će se tijekom ortodontske terapije u početku pojaviti čak i slabi bolovi i osjetljivost zubi, no njihova higijena ne smije se zbog toga smanjiti. To će samo pogoršati situaciju i dovesti do nakupljanja bakterija i plaka, a njihovim nakupljanjem doći će do stvaranja upale zubnog mesa – gingivitisa. Ukoliko primijetite da Vam zubno meso krvari, otečeno je i tamno crvene boje – velika je vjerojatnost da je kod Vas došlo do upale. Uz pravilnu higijenu, ta upala je u potpunosti reverzibilna.

ŠTO MI JE SVE POTREBNO ZA ORALNU HIGIJENU DOK SAM U FIKSNOJ ORTODONTSKOJ TERAPIJI?

Osnovna i najbitnija stvar je – dobra četkica za zube. Ona ne smije biti tvrda, nego bi bilo poželjno nabaviti četkicu srednje tvrdoće da se ne traumatizira zubno meso prilikom pranja uokolo aparatića. Danas se mogu nabaviti i posebne četkice za zube sa bravicama – takve četkice u svojem srednjem dijelu imaju poseban utor napravljen u vlaknima koji pomaže da četkica bolje čisti uokolo bravica i da bravice manje smetaju prilikom četkanja. I sama tehnika pranja četkicom je vrlo važna. Ukoliko četkicu postavite okomito na zubnu plohu s bravicom, veći dio zuba oko bravice ostati će neočišćen, dok će jedino površina bravice biti blistavo čista. Osim toga, četkica neće trajati dulje od nekoliko dana, a plak i bakterije nesmetano će se nakupljati oko bravice uz površinu zuba. Pravilna tehnika sastoji se od toga da četkicu treba nakositi pod kutem od 45° na površinu zuba iznad bravice, a potom isto tako na površinu ispod bravice. Jedino na taj način moći ćete ukloniti sve ostatke hrane i plaka koji se već nalazi na tom teško dostupnom mjestu. Četkicu zatim možete još više nagnuti da bude gotovo paralelna sa zubnim nizom i na taj način očistiti do kraja bravice sa svih strana. Najbolje je započeti pranje zubi po kvadrantima, tako da budemo sigurni da nijedno mjesto nismo preskočili. Unutarnju stranu zubnih lukova također ne smijemo preskočiti. Iako na njima nema bravica, to ne znači da se tamo plak ne može nakupljati.

Dodatna pomagala koja bi svaki ortodontski pacijent trebao imati pri ruci su – interdentalna četkica i zubni konac. U današnje vrijeme na tržištu se može pronaći stvarno velik broj interdentalnih četkica za razne namjene, no preporuka je koristiti posebne interdentalne četkice namijenjene upravo čišćenju ortodontskih aparatića. Malo su drugačijeg oblika od „običnih“ interdentalnih četkica, ali upravo taj oblik Vam pomaže da njima dođete do teško dostupnih mjesta oko bravica. Interdentalnu četkicu trebalo bi koristiti svaki dan, najbolje pri zadnjem pranju zubi prije spavanja. Četkica je na praktičnom nosaču, tako da ne bi trebao biti problem dohvatiti sve rubove oko bravica i ispod ortodontske žice. Za još bolji efekt, interdentalnu četkicu možete umočiti u tekućinu za ispiranje usta ili pastu za zube koju koristite pri pranju zubi.

Zubni konac također je jedno od pomagala koje bi se trebalo naći u kupaonskom ormariću (i redovito koristiti! ) ukoliko ste u ortodontskoj terapiji. Posebno se preporučuje korištenje tzv. „superfloss“ zubnog konca koji je poseban po nekoliko stvari – njegov jedan kraj je zadebljan i tako Vam olakšava da ga uvedete ispod žice, a njegova sredina napravljena je na način da je konac na tom dijelu ekspandiran te se ponaša poput male dugačke spužvice. Te dvije stvari olakšavaju manipulaciju, a čišćenje je puno bolje jer konac pokriva i čisti veću površinu zuba i bravice u manje vremena. Kod nošenja fiksne ortodontske naprave sa žicom, otežano je čišćenje međuzubnih prostora koncem, zato nam taj zadebljani dio na koncu pomaže da ga uvedemo ispod žice, a onda nastavljamo s normalnim čišćenjem.

Od drugih dodatnih sredstava za pomoć pri oralnoj higijeni preporuča se vodica za ispiranje usta kao još jednu stvar koja će spriječiti nakupljanje plaka. Izbor je u današnje vrijeme zaista širok, ali preporučuju se neke od vodica za svakodnevnu upotrebu na bazi eteričnih ulja i s dodatkom fluorida kao dodatnom zaštitom od karijesa.

Ukoliko je već došlo do upale, te čak i nakon tjedan dana zubno meso krvari ili primjetite da ne možete sasvim dobro održavati higijenu svojih zubi, slobodno se obratite svojem stomatologu ili ortodontu koji će Vam profesionalno očistiti zube u ordinaciji, ali isto tako, dat će vam savjet kako da sami kod kuće pravilno očistite zube.

Uz sve ove postupke, Vaši zubi ostat će zdravi i tijekom terapije!

HigijenaCO

IZVOR: najdoktor.com

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17