ORTODONTSKA TERAPIJA KOD ODRASLIH PACIJENATA

CO PLK PKC CIOrtodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj životnoj dobi – sve dok pacijent ima zube.

U kategoriju „odraslih pacijenata“ u ortodonciji smatramo osobe koje su završile rast i razvoj, prosječno nakon 18 do 20 godine života.

Zadnjih godina sve se veći broj odraslih pacijenata odlučuje za ortodontsku terapiju bilo u cijelosti ili prije protetskih radova. Kako se radi o grupi pacijenata srednjih godina najčešće bez određenog broja zuba i nedostatka koštanog tkiva njihovo liječenje je kompleksnije i zahtjeva interdisciplinarnu suradnju naših stomatologa, parodontologa, kirurga i protetičara.

Indikacije za ortodontsku terapiju kod odraslih su:

- priprema za izradu fiksnih ili mobilnih protetskih nadomjestaka
- korekcijski zahvati radi poboljšanja estetike i izgovaranja glasova
- poboljšanje međuzubnog odnosa pri obostranom unakrsnom zagrizu, obrnutom preklopu, otvorenom zagrizu, dubokom zagrizu kao i pomaku i nagibu pojedinih zubi
- uspostavljanje optimalnog međučeljusnog odnosa
- korekcija nepravilnog položaja pojedinih zubi pri kompresiji (zbijenosti) i dijastemi (razmaku)
- smještaj “potonulog” zuba u zubni niz, odnosno izvlačenje zuba ako je zaglavljen
- raspoređivanje preostalih zubi u slučaju gubitka ili urođenog nedostatka zubi…

Izgradnja nove koštane mase

Pomicanje zuba fiksnim ortodontskim aparatom je složeni bio-mehanički proces. Iako je konačni rezultat vidljiv kao skladan postav zuba u jednom optimalnom nizu, bitno je oku nevidljivo. Naime ispod zubnog mesa u interakciji korijena zuba i okolne kosti koja ga okružuje nastaje biokemijski proces u kojem dolazi do razgradnje okolne kosti, pomaka zuba i ponovnog nastanka kosti.

Do razgradnje kosti dolazi zbog pritiska korijena zuba na susjednu kost koja ga okružuje. Ortodontski aparat pritišće zub, a korijen zuba pritišće kost koja se pod pritiskom razgrađuje. Tako nastaje „prazan prostor“ i nova pozicija u koju se može smjestiti zub. Pomak zuba u željenom smjeru dešava se nakon razgradnje kosti, a vidljiv je pomakom zubne krune u novu poziciju. Posljednja faza tog procesa jest nastanak nove kosti na mjestu gdje je korijen zuba nekoć bio.

Razgradnja i stvaranje nove kosti ključni su dio procesa ortodontske terapije a ovise isključivo o kemijskim procesima nastalima kao posljedice primjene sile od strane ortodontskog aparata. Ugađanjem ortodontskog aparata upravljamo pritiskom korijena zuba na kost koji zauzvrat potiče kemijske procese koji zauzvrat razgrađuju kost pa se zbog toga pomiču zubi u novi prostor.

coplkpkcci

Parodontologija i ortodoncija

Jedan od uzroka parodontitisa je loš položaj zuba i posljedično loš zagriz. Kod lošeg zagriza opterećenje zuba prilikom žvakanja je patološko. Zub nije opterećen po njegovoj dužinskoj osi – što ga štiti od oštećenja – nego je opterećen drugačije. Uslijed toga dolazi do naginjanja zuba, gubitka kosti, povlačenja zubnog mesa i ogoljenja korijena zuba. Ortodontskom terapijom ispravljamo položaj zubi i sprječavamo napredak bolesti. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

Ukoliko ste primijetili određene simptome bolesti na zubima i zubnom mesu, obratite se stručnom timu u Parodontološko Kirurškom Centru Mostar u kojem su su specijalizirani za parodontološka liječenja.

Implantologija i predprotetska ortodoncija

U slučajevima nedostatka zubi, prije implantološkog zahvata potrebno je provesti ortodontsku terapiju kako bi se stvorili uvjeti za pravilnu postavu implantata, a kasnije i protetskog nadomjestka (krunice ili mosta).

Ponekad je prije protetskog rada potrebno pomaknuti zube ili podići zagriz kako bi se protetika uopće mogla raditi. Predprotetska ortodontska terapija podrazumjeva ortodontsku terapiju nekom od ortodontskih naprava prije izrade protetskog rada.

Zubi se pomiču do položaja koji omogućuje što manje brušenja zuba za izradu željenog protetskog rada (ljuskica, krunica ili zubnih mostova).

Ističemo kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost nego pozitivno utječe i na zdravlje cijelog stomatognatog sustava. Osim lijepog osmijeha, ortodontska terapija će pridonjeti skladnijem izgledu profila lica, pravilnijem žvakanju, poboljšanju govora, boljem održavanju oralne higijene, te smanjenju mogućnosti nastanka karijesa i razvoja parodontnih bolesti.

Stručni tim Centra Ortodoncije, Stomatološke poliklinike Jurišić i Parodontološko Kirurškog Centra - Centra Implantologije na raspolaganju Vam je za sve upite i dodatne informacije.

Iskustvo i znanje, tradicija i povjerenje... Vraćamo osmijeh na vaše lice!

logo

 

CENTAR ORTODONCIJE JURIŠIĆ

2017 SVA PRAVA PRIDRŽANA

 designer17